De Belgische verzekeraar Ethias vraagt dat de federale, de Vlaamse en de Waalse overheden bijspringen met meer steun. Na de Gemeentelijke Holding en Arco is Ethias de 3e Dexia-aandeelhouder die de brokken moet lijmen.




Ethias, (voorheen OMOB, nvdr.), was met een belang van 5% een van de grote Belgische aandeelhouders van de groep Dexia. Dat belang is inmiddels overgeheveld naar Ethias Finance, een holding die Ethias overkoepelt. De federale, de Vlaamse en de Waalse overheid bezitten elk 25% van Ethias Finance en onrechtstreeks dus ook van Ethias NV zelf.
AP

Bij de overdracht van het Dexia-belang in juni was een prijs afgesproken van 2,8 euro per aandeel, maar dat is op de beurs nu nog slechts 30 cent waard. Bovendien heeft Ethias Finance de overnameprijs nog altijd niet betaald omdat er onvoldoende geld in kas is.

Daarom wil Ethias Finance nu voor 280 miljoen euro obligaties uitgeven, maar in de huidige omstandigheden is het niet zeker dat dat bedrag volledig gehaald wordt. Ethias vraagt daarom dat de drie overheden eventueel zouden bijspringen om alsnog aan dat geld te komen.

Ethias heeft ook nog een lening van 25 miljoen euro zonder onderpand uitstaan bij de Gemeentelijke Holding die niet kan betalen en in vereffening zal gaan.

"Erft" de overheid de Dexia-restbank?
Na de Gemeentelijke Holding (14,1%) en de ACW-holding Arco (13,8%) is Ethias (5%) de derde Belgische aandeelhouder van Dexia die bij de overheden komt schooien.

De Belgische staat die sinds 2008 5,7% van Dexia bezit, zit daar niet op te wachten. Wellicht krijgt de staat binnenkort het belang van 14,1% dat de Gemeentelijke Holding als onderpand had gegeven voor een lening die ze niet kan terugbetalen. Als de overheid ingaat op de vraag van Ethias, krijgt die dan nog eens 1,25% aan vrijwel waardeloze Dexia-aandelen in bezit.

Zelfs als een rampscenario zich niet aandient, draait de federale belastingbetaler al op voor de 1 tot 1,5 miljard euro waarborgen aan de coöperanten van Arco.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse overheden scheuren overigens al voor honderden miljoenen hun broek aan waarborgen voor de Gemeentelijke Holding. Het Dexia-debacle doet dus ook de toch al geplaagde overheidsfinanciën hier geen goed.

(belga)